Nuffnang

lu ikot gua, gua ikot lu. tarak hal punya.

suka blog ni? macam laik a gisik? zasss

Friday, December 17, 2010

Pensel (M. Subash, 2008)

korang penah tengok x cite pensil? aduh.... sedih weh... sebak sangat rase di hati ni tengok cite tu.




Pengarah:
M.Subash

Tenaga Karyawan
Pelakon:
1.M.Subash – Pelakon Utama
2.Rominah Sidek- Pelakon Utama
3.Khatijah Tan- Pelakon Pembantu
4.Maimon Mutalib- Pelakon Utama
5.Jalil Hamid- Pelakon Pembantu

Krew:
1.Indra Che Muda (Abang) – Jurukamera dan pengarah fotografi
a.Jangan Pandang Belakang
b.Cicak-Man
c.Buli
d.Baik Punya Cilok
2.Rashid-Audio
3.Bhai-Audio

Pengarah dan penulis:
1.M.Subash (fdam)

Syarikat Penerbit:
1.Genius Parade Sdn Bhd

Penerbit:
1.Surenthar




cite ni mengisahkan seorang budak cacat fizikal bernama Badrul (M. Subash) yg hidup tersiksa. badrul walaupun die cacat, die memang seorang yang baik hati gile. dalam cacat die tu, die x penah tinggal solat dan pandai cari duit sendiri untuk tanggung hidup die ngn mak tiri die. banyak cabaran yang die lalui dalam nak menempuhi hidup dia. nenek dia memang selalu menggembirakan dia kalau die  tengah susah hati. nenek die jugak lah yang mengajar die ilmu agame, beri die semangat dalam meneruskan hidup yg penuh cabaran.  aceeeeeehhhhhhh. kehkehkeh.

tapi bagi aku cerita ni memang lagi terbaik la dari cerita-cerita lain. pengarah die lah yang paling aku respek. dahla pengarah, die dapat bawak watak cite ni mmg dah macam real. humangai.... gile lah.

M. Subash cakap, tujuan die buat filem ni bukan nak jadikan keuntungan sebagai priority utama tapi lebih nak sedarkan sikap masyarakat.

yang aku hairannya, bile aku google, rata rata orang komen yang filem ni x dapat sambutan pun. sangat kurang. apela masalah mentaliti masyarakt malaysia ni. mmg masalah dilema melayu or should i say dilema malaysians? LOL. filem yang baik x semestinye kene ade  betine seksi, 125z, Zouk, dan sebagainye. kalau macam nilah sambutan orang ramai, mmg jauh lagi perjalanan perfileman malaysia dalam nak menghasilkan jalan cerita yang setanding filem luar.

nak tau lebih lanjut lagi, baca sinisini, sini, sini, sini, sini, dan sini.

nak download this? tekan here, here, here, here, and here. :))

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...