Nuffnang

lu ikot gua, gua ikot lu. tarak hal punya.

suka blog ni? macam laik a gisik? zasss

Wednesday, March 30, 2011

al fatihah pada pelajar UNIMAS yang meninggal dunia petang tadi.

aku tengah duk syok syok makan pau dekat bilik Pijan, tetibe Jat Sigur telefon bitau ada orang bunuh diri dekat jambatan UNIMAS. mmg terkejut aku. igt die buat lawak ke apa.

tengok luar tingkap, hah, penuh org dekat jambatan.

berbekalkan perasaan ingin tahu aku, aku pun merempit menuju ke jambatan tu. tengok mmg penuh orang sampai jem. trak bomba, polis apa suma ada.

sampai, jumpa kawan-kawan lain tanya apa yg berlaku sebenarnya. so khabar angin yg aku dapat ialah;

pelajar tahun 2 


berasal dari Sabah


berumur 21 tahun


fakulti kejuruteraan


ahli jawatankuasa perwakilan kolej Bunga Raya


seorang India Muslim


terjun dari tengah-tengah jambatan


terdapat batu dalam beg galas yang dibawa sekali


seorang yang ceria


seorang pelajar yang cemerlang


pernah melakukan cubaan membunuh diri beberapa kali sebelum itu


seorang pelajar fakulti seni gunaan cuba untuk menyelamatkan beliau dengan terjun ke dalam tasik tetapi tidak berjaya.


seorang pekerja indonesia juga cuba terjun ke dalam tasik untuk menyelamatkan beliau tetapi tidak berjaya.


2 orang itu dibawa ke balai polis untuk memberi keterangan sebagai saksi.


mayat hanya dijumpai selepas azan asar. 


mayat tenggelam ke dasar.


mangsa meninggalkan sekeping nota di dalam beg galas


bomba terpaksa menggunakan pengaut untuk menarik beg glas mangsa yang berisi batu.

ni antara khabar angin yg aku dapat. wallahualam betul ke tidak hanya tuhan yang tahu.

update: ni profile fb arwah yg aku dapat.






update: dari Borneo Post



KOTA SAMARAHAN: A second-year Civil Engineering student drowned after he leapt off a bridge into a man-made lake in the grounds of Unimas campus here yesterday.
The deceased has been identified as Sachess Qaspie Marimuthu, 21, from Sabah.
The incident occurred shortly after 2pm when Sachess, who was earlier seen standing alone on the bridge across the lake carrying a backpack, climbed over the railing and plunged into the water below.
Horrified witnesses immediately called the Samarahan fire station, which despatched a team of rescuers to scour the lake for the victim.
Bomba officer-in-charge Ahamarie Juhai, when contacted yesterday, said 10 personnel were involved in the operation that ended at 3.38pm when Sachess’ body was recovered from the bottom of the lake.
Several students said that a search of the victim’s backpack found it contained a large rock, which they believed had been intended to weigh him down.
Meanwhile, there were also rumours going around campus that Sachess had sent a text message to several friends to inform them he was ‘leaving’ prior to the fatal leap.
The incident has been classified as sudden death pending a police investigation.
p/s: jgn kita kata bukan bukan pada arwah. bukan kita yang tentukan dia masuk syurga atau neraka. serahkan pada Allah S.W.T dan kita harus terima apa yang telah berlaku. sedekahkan al-fatihah untuk beliau adalah langkah terbaik yang mampu kita lakukan.









26 comments:

  1. salam. boleh ke buat entry mcm ni ? x mengaibkan ke ? hurmmmm. takpe. semoga roh arwah tenang.

    ReplyDelete
  2. yela...khabar angin jea kn..kta pom x tau pea msaalh snbenar...so wallahuallam...just share...x fitnah pom...just sedekah al fatihah jea la...

    ReplyDelete
  3. @ezza xde mengaibkan pun. wallahualam allah je yg tau. semoga roh beliau diterima Allah S.W.T.

    RIP

    ReplyDelete
  4. muslim huhu... sebagai seorg muslim yg beragama islam haram utk bunuh diri..

    ReplyDelete
  5. @anon doa supaya roh dia diterima jelah bro

    ReplyDelete
  6. http://shachess.wordpress.com/2011/02/19/i-have-a-story/

    ReplyDelete
  7. sapa yg dia mention kt dlm blog ni, harap2 ubah2 la otak tu yee...be sensitive next time, wasiat terakhir beliau tu...

    ReplyDelete
  8. roh diterima apanya..tenang apa masuk neraka lah pull stop!

    ReplyDelete
  9. @dutradio nak buat macam mana bro. bukan kita yg tentukan org masuk neraka syurga. doakan yang terbaik jelah untuk die

    ReplyDelete
  10. msuk nrka dn syrga itu hnya Allah yg thu..,.so, jgn buat andaian sndri...smga roh Lllahyarahan dccri rhmat..

    ReplyDelete
  11. jap eh..i try buka FB arwah..tapi tgk wall dia xde pun komen2 terbaru.

    ReplyDelete
  12. @cerita-gadis-ini masa dia hidup dulu, dia ada bitau yang dia bukan suka sgt main fb. setakat guna nak tengok mcmtu je. byk komen terkini dtg drpd ucapan takziah orang.

    ReplyDelete
  13. knape sy bka fb dye laen dr pic yg awk tunjuk????

    ReplyDelete
  14. @mada mana ada lain. nah saya bg direct link. http://www.facebook.com/profile.php?id=100000266051335&sk=wall

    ReplyDelete
  15. biar betik.. dapat apa bunuh diri tu.. apa-apa pon al-fatihah buat arwah... semoga rohnya dicucuri rahmat...

    ReplyDelete
  16. Hmmmm.. masa u captured & post friends 201 org, now dah tinggal 199 org???????

    ReplyDelete
  17. @anna king tulah. tu je yg termampu kita buat. innalillah

    ReplyDelete
  18. @anon mungkin org tak dpt terima kenyataan yg dia dh meninggal kot. tu sebab dia remove profile arwah. wallahualam

    ReplyDelete
  19. hai just wanna share something here ..
    this student is my 2nd cousin ..
    he had some problem until he can't bear the burden
    Al-fatihah to him =(

    ReplyDelete
  20. @jacquelin really? maybe you can share to us what's really going on with him. ya. al-fatihah and may he RIP. :(

    ReplyDelete
  21. not so sure
    but he really a nice guy
    hormat org tua, everybody in village love him so much
    can't believe he did that

    ReplyDelete
  22. @jacquelin i give you my condolence. his body will be brought back to sabah right? im sorry again to hear about your cousin.

    ReplyDelete
  23. Al-Fatihah bt arwah....n takziah kpd slruh ahli kluarga arwah...kta sama2 doakn smoga beliau dtmptkn dlm klngan org2 beriman...amin ya rabalalamin...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...