Nuffnang

lu ikot gua, gua ikot lu. tarak hal punya.

suka blog ni? macam laik a gisik? zasss

Thursday, April 28, 2011

Cara berkesan tingkatkan trafik blog anda

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. :)

untuk pos kali ni, aku nak ajar cara nak drive traffic dgn cepat pada blog korang. cara dia ialah dengan menggunakan facebook comment box plugin.

apa beza kotak komen facebook ni dgn kotak komen biasa?

hah. sekali tgk mcm sama je kan? takdak brooo. ni mmg terbaik punya facebook keluarkan untuk bloggers sedunia. hahhaa

bila korang pakai kotak komen facebook ni, komen tu akan keluar kat facebook si pemberi komen sekali dengan link blog korang. maknanya x perlu nak share pun dia dah automatik sharekan sendiri.

sekarang kan aku rasa hampir semua orang ada facebook, so maklumat yang sampai mmg cepat.

cara-cara dia:

masuk kat dashboard blog, klik design.


klik edit html


tekan expand widget template


klik dalam code box tu, tekan CTRL+F


copy kod ni, paste dekat situ. pastu tekan enter.
 <data:post.body/>
korang akan dibawa ke code tersebut yang telah dihighlight .


copy kod ni
<div><div id='fb-root'/><script src='http://connect.facebook.net/ms_MY/all.js#appId=APP_ID&amp;xfbml=1'/><br/><fb:comments expr:href='data:post.url' expr:title='data:post.title' expr:xid='data:post.id' num_posts='3' width='520'/></div>
paste kan selepas kod   <data:post.body/>

dah sudah, tekan save template. kemudian view blog korang, dia akan keluar macam ni.


pasni, sorokkan comment box yang lama.
masuk settings, klik comment, tekan hide. pastu tekan save setting. view blog korang dan voila! mmg cantik. hahaha.

kenapa aku suruh hide? sebab dia, plugin facebook ni ada sediakan jugak pilihan untuk komen menggunakan google account, yahoo, etc. jadi, buat ape nak semak tambah lagi. pakai satu cukup kan? kehkehkeh

kalau korang tengok kotak komen pesbuk ni macam terkeluar sampai ke sidebar atau kecik sangat, korang boleh ejas benda tu. ikut langkah pertama tadi, cari balik kod ni.
<div><div id='fb-root'/><script src='http://connect.facebook.net/ms_MY/all.js#appId=APP_ID&amp;xfbml=1'/><br/><fb:comments expr:href='data:post.url' expr:title='data:post.title' expr:xid='data:post.id' num_posts='3' width='520'/></div>
ubah yang aku warnakan merah ni. num_posts tu untuk tunjukkan berapa banyak pos komen yang akan keluar kat situ secara automatik.
ubah width tu ikut kesesuaian. kalau terkeluar sampai ke sidebar, kurangkan nilai dia. kalau kecik sangat, tambahkan nilai dia.

secara default, bahasa yang aku set ni adalah bahasa malaysia. untuk tukar ke bahasa inggeris, ubah kod ms_MY kepada en_US


lepas dah siap, korang cuba testing dulu benda tu. kalau keluar kat facebook korang, maknanya mmg dia dah linked dan korang berjaya. yay! haha

selamat mencuba. sekadar terima kasih pun hamba dah bersyukur :) kehkehkeh

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...