Nuffnang

lu ikot gua, gua ikot lu. tarak hal punya.

suka blog ni? macam laik a gisik? zasss

Thursday, April 07, 2011

Sunkist ada dadah

hahahhaa. tengok headline sure korang terkejut. tapi mmg mcm betul la aku rase. ketagih gila aku duk beli air sunkist skang ni. memang sedap kot!

aku rasa dah berpuluh botol dah aku beli. sanggup x makan semata-mata nak beli air ni. hahahaha.


kalau korang peah tengok kempen  i'm awesome! tu kempen dari brand sunkist ni la. bagi aku, aku cukup berkenan dgn dua produk air sunkist ni. mmg puas hati. 


sunkist dash - orange fruit drink / minuman buah oren
sunkist - minuman jus buah oren / orange fruit juice. 


so, apa beza antara dua air ni? rasa mcm sama je padahal. yeke? hahaha. mana ada. dah kalau same, xde la die buat dua produk lain lain.

sunkist dash ni selalunya dtg dlm pek botol 1.5liter, manakala sunkist juice ni pulak dtg stended 1liter dlm Tetra Pak. aku mula mula igt sama jugak, sekali aku tengok nutrition facts / maklumat pemakanan dia, mmg banyak beza kot.

dri yg aku perhati, dash walaupun kandungan air dia banyak tapi kandungan vitamin a, c, e dia lagi rendah dari juice. juice pulak walaupun kandungan dia kurang 500ml dari dash, tp kandungan vitamin a, c, e dia tinggi.

dash - per 100ml, 
vit A=60mikroliter
vit C=4.5mg 
vit E=0.8mg
total per liter = 600mikroliter vit A, 45mg vit C, 8mg vit E
satu botol = 900mikroliter vit A, 67.5mg vit C, 12mg vit E


juice - per 100ml,
vit A=200mikroliter
vit C=15mg 
vit E=3mg
total per liter / per pack = 2000mikroliter vit A, 150mg vit C, 30mg vit E



nampak beza dia? mmg berbeza kaw kaw kot. dari segi rasa, mmg x buleh dinafikan la juice lagi sedap dari dash.

aku dah cuba bezakan yg mana lagi sedap antara sunkist dash, pulpy maid, f&n fruit tree, n tropicana twister. semua dalam pek botol. nampak sama tapi mmg lain. antara semua ni, yang paling sedap adalah sunkist dash. mmg aku xtipu korang. 

untuk harga pulak, oleh sebab aku duduk berdekatan dgn supermarket area Kota Samarahan, harga yang aku tengok certain jual RM7, certain jual RM6, certain jual RM4.99. ni adalah harga untuk Sunkist Dash.

aku tak tau market price benda ni berapa tapi aku rasa yang RM4.99 tu mmg berbaloi (mungkin offer kot. tapi dari tahun lepas lagi aku beli harga sama jugak RM4.99. pelik. offer ke tidak. siap dapat free gift lagi yang jual RM4.99 ni.)

tujuan aku share ni bukan pasal apa. benda sedap buat apa nak makan sorang, baik share kan?
bak kata mat saleh, good things are meant to be shared. hehehe. :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...