Nuffnang

lu ikot gua, gua ikot lu. tarak hal punya.

suka blog ni? macam laik a gisik? zasss

Monday, June 20, 2011

tingkatkan rating blog anda dengan Facebook Like+Send button

harini aku nak ajar satu tutorial macam mana nak masukkan Facebook Like+Send button versi baru dari facebook developers. facebook merupakan medium terbaik untuk mempromosikan blog anda. memang dijamin oleh pakcik kulop.

mula-mula pergi pada design .

kemudian pergi pada edit html

tandakan kotak expand widget template

kemudian salin kod ini
<data:post.body/>
 klik pada kod dalam kotak edit template tadi, kemudian tekan ctrl+f.

search bar akan keluar kemudian paste kod tadi dekat situ dan tekan enter.

korang akan dibawa kepada kod tersebut.

kemudian paste kod ini 
<div><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/><fb:like colorscheme='light' expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450'/></div>
selepas kod
<data:post.body/>
kemudian tekan save template setelah selesai. blog korang akan keluar macam ni


korang boleh tukar bahasa untuk plugin ni kepada bahasa melayu. cuma perlu tukar en_US kepada ms_MY

untuk lihat samada berjaya atau tidak, korang boleh cuba dulu benda ni pada profile korang sendiri. tekan like dan di profile facebook korang akan keluar macam ni.


jadi bila ada orang like entri blog korang, secara automatik link blog korang akan keluar dekat news feed orang tu dan secara x langsung mempromosikan lagi blog korang pada rakan-rakan dia.

selamat mencuba. terima kasih pun dah cukup beb. :)

1 comment:

  1. Assalamu'alaikum wbt. hai!

    Kawan saya minta tolong promote link ni. Sila klik yea. Tiada kena apa2 pun. :)

    http://www.dataentryjobs.us/59614.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...